Recept na pečený čaj
Pokud se chcete v tomto podzimním nepříznivém období zahřát a doplnit energii připravte si domácí pečený čaj
Podzimní plískanice jsou za dveřmi, ale nemá smysl propadat podzimním splínům. Pokud se chcete v tomto jinak teplotně nepříznivém období zahřát a doplnit energii připravte si domácí pečený čaj. Nejedná se o žádnou složitost a zcela jistě se pustíte do něčeho, co je vyzkoušené po řadu generací.Zároveň vyprodukujete „home made“ produkt, který je bez „éček“ a výsledný efekt záleží čistě na vaší fantazii a chutích.
Recept na pečený čaj
Základem pečeného čaje je ovoce, které může být čerstvé i mražené, ale i sušené ovoce. Vybírat i kombinovat druhy ovoce můžete dle svých chutí – jablka, hrušky, jahody, maliny, borůvky, ananas, rybíz, pomeranče, ostružiny, meruňky, broskve, třešně, hroznové víno, brusinky, višně, brusinky, švestky, mandarinky, šípky…
Suroviny
- 2 kg ovoce výše jmenovaného i jiného, v libovolné kombinaci
- 1kg třtinového cukru
- 2 citróny
- koření (hřebíček, skořice, anýz apod.)
- 3 lžíce medu
- Rum (není nutné a pokud ano, tak konzumují pouze „dospěláci“)
- Nachystáme si hlubší nádobu na pečení...větší ovoce nakrájíme na kostičky (i oloupaný citron) a dáme do pekáče. Přidáme všechno ostatní drobné ovoce, zasypeme cukrem.
- Přidáme koření, med a dobře promícháme.
Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180-200°C asi 60 minut. Během pečení dvakrát promícháme. - Po upečení dáváme teplé do skleniček a zavíráme. (Pro dospělé – ihned po upečené přidáme rum, rychle promícháme, naplníme do skleniček, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru jako marmeládu).
- Použití:
Do hrnečku dáme 1-2 lžíce této směsi, zalijeme horkou vodou. Vypijeme jako čaj a na spodu hrnečku nás čeká pochoutka v podobě kousků ovoce, popř. můžeme po vylouhování ovoce přecedit a pít čistý čaj.
Náš typ: do směsi ovoce se nebojte vložit šípky - Latinský název pro šípky růže šípkové je Fructus cynosbati. Mají vysokou hodnotu vitamínu C a A, obsahují i vitamíny K, B1, B2 a B3. Nejlepší období pro sběr šípků je po prvním mrazíku, kdy jsou plody nejsladší. Pozor sbírejte šípky, které nejsou nahnilé nebo napadené cizopasníky, nezapomeňte odstranit stopky a pozor na trny.
A ještě jeden typ: ideální porcelán ze kterého ovocný čaj vypít najdete níže…